Web edukia bistaratu

Pintxoak - Toldotxo

 

Pintxoak Euskadiren ikur dira, eta Zarautzen esperientzia paregabea da pintxoak jatea. Guk «pintxotan ibiltzea» esaten diogu horri. Beraz, ibili pintxotan eta ikusi zer aukera zabala daukaten tabernetan, tokiko giro aparta ezagutuz eta bertan murgilduz. Zarauzko gastronomia mokadu txikietan daukazu ikusgai.

 

Gure pintxoa, 'TOLDOTXO'

Arrautza-irinetan pasatutako legatza, panadera-patatak, piper berdea, aliolia eta ogiz eta urdaiazpikoz egindako harea. Zarauzko pintxorik adierazgarriena da, mokofinak konkistatzera deitutako mokadua, eta elkar ulertzeko deia. Izena bi hitz elkartzetik sortua da: batetik, “toldo” hitza, hondartzako etxola marradun ikonikoak izendatzeko erabili ohi dena, eta bestetik “pintxo” hitza. Pintxo honen osagai nagusia legatza da, eta osagai horrek agerian uzten du kostaldeko eremu honen itsas izaera. Izan ere, jende asko etorri ohi da hona olagarroa, erreboiloa eta bisigua jatera, bai eta legatza ere, noski. Pintxoa prestatzeko, lehorreko eta itsasoko fruituak behar dira; hau da, baratzeko fruituak eta itsas fruituak. Gaur egungo garaiak eta sustraiek ere bat egiten dute pintxo honetan; hots, alde batetik, gure egungo garaiak, eta, bestetik,  tradizioaren, familiaren, oroitzapenen eta hondartza-egunen usaina duen esentzia emozionalak. Eta esan beharrik ez dago gure txakolinarekin bikain egiten duela bat. Horrelakoa da ‘Toldotxo’, batzen duen pintxoa.


Hona hemen Toldotxo dasta dezakezun tabernen zerrenda (3,50€):

1.- Euskalduna                                         2.- Iruña
3.- Itsaski                                                  4.- Itxas-Lur
5.- Karlos Arguiñano                                 6.- Salegi
7.- Txiki Polit